Suomalainen aarniometsä

Suomalainen aarniometsä -kirja on kaunis ja taiteellinen paketti tietoa luonnonmetsien elämästä, historiasta ja merkityksistä suomalaisille. Kirja avaa ja avartaa käsityksiä ja mielikuvia Suomen luonnonmetsien ekologiasta ja lajistosta, ja kertoo selkeästi metsänkäytön ja suojelun historiasta sekä tulevaisuuden haasteista. Aarniometsän ja luonnontilaisen metsän käsitteitä selvennetään ja muistutetaan siitä, että myös kaupunkiympäristöstä ja sen liepeiltä voi löytyä luonnontilaisia alueita.

Aarniometsät ovat kautta aikojen kuuluneet suomalaisen elämään ja kulttuuriin. Metsiin liittyy syviä tunteita, taikaa ja mystistä symboliikkaa. Metsä on tuonut elannon, raivattuna peltona tai talousmetsänä, sekä monipuolisena ravinnon lähteenä, riista-aittana.

Kirjassa tutkitaan perusteellisesti luontoa ja erämaiden aarniometsiä taiteen innoittajana. Onhan moni Suomen historian kuuluisimmasta taiteilijoista hakenut innoituksensa korpien aarniometsin kätköistä. He ovat olleet luonnontutkijoita ja seikkailijoita, jotka ovat vanginneet metsän syvän sielun maalauksiinsa, ja näitä maalauksia esitellään myös teoksessa. Kuvataiteen lisäksi tarkastellaan myös runouden ja muun kirjallisuuden suhdetta luontoon. Kirjassa on onkin loistavia lainauksia kuuluisilta ajattelijoilta ja runoilijoilta.

Aarniometsä kirja on loistava teos tausta-ajatteluksi luontokasvatukseen ja kokonaisvaltaiseen ympäristöajatteluun. Se on arvokas puheenvuoro monipuolisten metsien säilymisen puolesta. Me ihmiset saamme tiedostamatta voimaa ja rikkautta luonnosta joka päivä eri muodoissa, kulttuurin ja taiteenkin kautta.

Aarniometsiä on rakastettu ja vihattu, suojeltu ja tuhottu. Yhä tämä metsien käyttö herättää ristiriitaisia tunteita.
Kun nyt puhutaan ekosysteemipalveluista hyvinvoinnin perustana, niin tämä kirja antaa siihen lisää pohtimisen aihetta, laajentaa kuvaa. Ovatko ne metsät meille tärkeitä ja miksi ne ovat tärkeitä?

Teoksen valokuvat ovat laadukkaita, valokuvataiteilijat ovat todella onnistuneet luomaan kirjan hengen mukaisen kuvituksen. Kuvia on monipuolisesti eri kohteista ympäri Suomea. Kirja on kirjahyllyn perusteos, eikä vain hyllyyn vaan kuuluu myös luettavaksi.

Kirjan tekijöillä Petri Keto-Tokoilla ja Timo Kuuluvaisella on yli 20 vuoden kokemus luonnonmetsien ekologian opetuksesta ja tutkimuksesta. Kirjan valokuvista vastaavat pääosin valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo.

Petri Keto-Tokoi, Timo Kuuluvainen,
Suomalainen aarniometsä
ISBN 978-952-5870-06-0
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
Sidos: Sidottu
Kirjastoluokka: YKL 50.1

Kuvan tiedot, Petri Keto-Tokoi, Timo Kuuluvainen: Suomalainen aarniometsä. Maahenki 2010. Kirjan kansi.

 

 

Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen

Pedersen Jan – Svensson Lars – Peltomäki Jari – Varesvuo Markus:

Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen




Uudentyyppinen lintukirja on tervetullut ja puoltaa paikkaansa lintukirjojen joukossa. Kirja herätti kiinnostusta luvatessaan ääninäytteet linnuista ja kyllä, ääniä kuuluu! Takakannen yhteydestä löytyy pattereilla toimiva äänilaite, josta yksinkertaisella numerovalinnalla saadaan kuvan esittämän linnun ääni kuuluviin. Ääninäytteet ovat ymmärrettävästi kovin lyhyitä sisältäen yleisimmät perusäänet.

Kuitenkin on nerokas keksintö tuoda äänet kirjaan mukaan, miksei tätä ole aikaisemmin tehty? Tämä on mukava ja helppo tapa tunnustella lintujen ääniä, hyvä alku ja lähtökohta. Pidemmälle päässet harrastelijat tuskin hyötyvät tästä paketista. Suurta iloa tämä kirja on tuonut etenkin lapsille, monet äänet on jo opittu tätä kautta. Kuva ja ääni yhdistyvät takuuvarmasti. Aion itse istua keväällä ahon laidalla heinä suussa, kirja polvilla ja kuulostella ja tarkastella. Olikos se ääni noin...

Äänten lisäksi kirjassa huippuhieno kuvitus, kaikista lajeista löytyy sekä valo- että piirroskuva. Lajimäärittelytekstit ovat asialliset, niissä käydään läpi äänet, tuntomerkit, esiintymisalueet sekä ravinto ja talvehtiminen. Yleisessä tekstiosiossa käydään läpi lintujen äänimaailmaa ja sen tarkoitusta sekä annetaan neuvoja tunnistamista helpottavista seikoista.

Kirja on kaunis myös katseluun.

Pedersen Jan – Svensson Lars – Peltomäki Jari – Varesvuo Markus:
Linnut äänessä - 150 Pohjolan lintulajia äänineen
ISBN: 978-951-31-5559-9
Luokka: 58.12
Koko: 212 x 273 mm
Sivuja: 256
Sidos: Sidottu

Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila

Haile Selassie ja Lass'uulan Niila on Siiri Magga-Miettusen uusin ja kolmas kirja. Tarinat sijoittuvat Kutturan kylään ja sen ympäristöön, ja kertovat vuoroin hauskoja, hersyviä, surullisia ja järkyttäviäkin tapahtumia erämaiden ihmisten elämästä. Lukijaa ei päästetä helpolla, itkun ja naurun tunturiradassa kirjoittaja kiidättää lukijan tunnemyrskyjen läpi, ja kirjan loputtua lukija ei malta kuin hypätä kyytiin uudelleen.

Kirja on mielestäni sarjan paras. Magga-Miettusen kerronta on hioutunut, useimmat tarinat ovat tarkkaan valittuja, erinomaisesti kirjoitettuja. Tarinat kestävät useammankin lukukerran, niissä on hienosti tavoitettu ihminen omien mielenkäänteiden ja mielihalujensa tantereella.

Magga-Miettunen on samalla tullut tallentaneeksi palan kulttuurihistoriaa rehellisesti ja silti hahmojaan lämpimästi tutkien. Saamme kurkistaa millaista elämä on ollut erämaakylässä, ja voimme pohtia minkä verran ympäristö muovaa ihmistä. Millaisia taitoja karuissa olosuhteissa elävien ihmisten on osattava.

Kirja sopii jokaiselle Lapista ja erämaista kiinnostuneelle. Suosittelemme tunturirataa.

Kirja sisältää tarinat: Kaapinjalka, Pahoja ihmisiä, Mussolini ja Haile Selassie, Postiautossa on tunnelmaa, Sanovat sitä ruokakulttuuriksi, Kutturan Antin eväät, Haisevan aitan salaisuus, Seisaallaan nukkujat, Oodi Kutturan lehmille ja kotiporoille, Otsasi hiessä pitää sinun leipäsi syömän, Anni - sisar, Maalikylä Kuttura, Heikki Aaslakan koulun aloitus, Kaapin Jounin jäähyväiset, Vallesmannin lentomatka, Lehmä ja traktori, Sähköjuhlat Kutturassa, Kutturan poika armeijassa, Kun Jouni -eno halusi emännän, Keltaista herkkua Sompiosta, Malmin Helka, Kun pojat yrittivät eksyttää Kutturan Anttia, Terveellinen aamupala, Hyysikän tyhjennys, Hammaspeikko hermostuu, Potilaskyyti Jäkäläpäältä, Tirolin poika Anttoni, Lämmin henkäys talvisäässä.

Siiri Magga-Miettunen: Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila 2010
Nid. 150 sivua
ISBN 978-952-5343-41-3
Kustannus-Puntsi
http://www.puntsi.fi

 

Suomen lasten luontokirja

Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola

Vuoden luontokirjaksi valittu! Suomen lasten luontokirja


Tämän kirjan arvioi Anna 9 v.

Kirja oli tosi mukava ja siinä oli kivoja kuvia ja hauskoja sanoja.

Ensin luulin että siinä olisi enemmän tekstiä ja vähemmän kuvia, mutta siinä olikin enemmän kuvia ja vähemmän tekstiä. Ja nyt sain tietää enemmän eläimista kun luin sitä kirjaa.  Mulla jäi mieleen että karhu, kaniini ja kettu juoksee nopeammin kuin pikajuoksija. Kivoin kuva oli ensimmäinen oravakuva, ja sammakkokuvakin, koska pidän sammakoista. Vesihämähäkki oli minun mielestä mielenkiintoinen. Ja perhoset oli niin kauniita. Meillä oli sisällä vähän saman näköinen perhonen kun olin vähän pienempi.
Minä antaisin tämmösen kirjan sellaselle lapselle, joka pitää eläimistä ja luonnosta.

Kirja oli aika iso ja paksu, ja se sopii minun mielestä hyville lukijoille, mutta jos on pienempi eikä osaa vielä lukea, niin voi katsella niitä kuvia.

 

 

Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola
Suomen lasten luontokirja
Noin 220 sivua / 215 x 280 mm / Nelivärikuvitus / L 56.8
978-951-1-23208-7

 

Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämäkerta

Pari vuotta sitten ilmestynyt kirja kertoo tarinan menneestä elämäntavasta pohjoisen kairoilla, tiettömien taipaleitten takana. Kirsti Pokka syntyi 1915 Kitisen rannalla, Madetkosken kylässä. Kylä jäi aikanaan tekoaltaan alle, kylän ja sen asukkaiden historia ja muisto kuitenkin elää. Kirstin myöhemmät vaiheet ovat monellekin Pokan tien kulkijalle tuttuja, hän toimi siellä kahvilanpitäjänä ja teki suuren työn kotiseutumuseon perustajana.

Kirjoittaja Tiina Pokka on Kirstin lapsenlapsi ja esittelee itsensä näin:
”Molen syntyny 1984 ja asunu lähes koko ikäni 9 savun Pokan kylässä. Pienestä asti olen mummon matkassa touhunnu ja kuunnellu tähellisesti mummon tarinoita. Nyt on kauhean mouhtikas olo, ku on saanu mummon arvokkaan elämäntarinan kansien väliin. Mummolta ja äitiltä olen periny innostuksen käsitöihin, ja kauheasti olen aina haaveillu, että jos niillä käsitöillä sais ittensä elätettyä sitte joskus tulevaisuuessa. Ja eihän sitä tiä vaikka sais vielä toisenki kirjan raapastua.”

Kirstin lapsuudesta ja nuoruudesta on lähemmäs sata vuotta aikaa, ei sitä tahdo uskoakaan millaista se elämä silloin on ollut.  Taistelua se on ollut, mutta maaliviivalla voittajana seisoo Kirsti-mummo! Monet suuret yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset myllerrykset on Kirsti elämän aikanansa saanut kokea -  tai joutunut kokemaan. Maailma ympärillä on muuttunut huimasti, mutta niin vain ihminenkin on voimansa jostain saanut ja jaksanut uskoa elämään ja saavuttaa uusia etappeja vielä vanhanakin.

On arvokas teko, että tämä kirja on kirjoitettu, pala historiaa ja ainutlaatuinen elämäntarina on kansien välissä ja säilyy tallessa.



Tiina Pokka
Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämänkerta
ISBN 978-952-498-120-0, kovakantinen, 200 sivua