Lyhyet jutut, vinkit, linkit

Bussipassi - mukavaa, helppoa ja edullista

Suosittelemme lämpimästi bussipassin käyttöä vaikkapa Lapin reissulle. Matka taittuu helposti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti rupatellen, maisemia katsellen, torkkuen tai vaikkapa paikalliseen elämään tutustuen. Varsinkin lyhyille reissuille se on todella edullinen.

Bussipassi on matkakortille ladattava lippu. Bussipassi aktivoituu lataushetkellä, joten voimassaoloaika on tarkalleen ottaen myyntipäivä sekä sitä seuraavat seitsemän tai neljätoista päivää ja voit matkustaa rajattomasti koko maassa kaikilla bussivuoroilla. 

Seitsemän päivää voimassaoleva passi maksaa 149 euroa ja neljätoista päivää voimassaolevan passin hinta on 249 euroa.  Hinta sisältää myös matkakortista perittävän korttimaksun 6,50 euroa. Seuraavalla käyttökerralla bussipassi onkin sitten sen verran edullisempi.

Bussipassia myyvät kaikki Matkahuollon toimipaikat sekä matkakortteja myyvät Matkahuollon asiamiestoimipaikat. Bussipassi on myynnissä ympäri vuoden.

Skábmagovat - Kaamoksen kuvia

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat - Kaamoksen kuvia järjestetään Inarissa tammikuun lopulla joka vuosi. Elokuvia on mahdollista nähdä sisätiloissa ja Revontuliteatterissa. Lumesta rakennettu ja kynttilöin valaistu Revontuliteatteri sijaitsee Saamelaismuseon vanhan ulkomuseon alueella ja sen kattona ovat taivas, tähdet, kuunvalo ja taivaantulet.

Tapahtuma aiheuttaa pysyvää riippuvuutta ja hakeutumista Inariin vuosittain tammikuun lopulla.

http://www.skabmagovat.fi/

Tuoretta erämaasta?

Pyritkö palaamaan samoihin erämaihin?
Haluatko elää mahdollisimman ekologisesti?
Syötkö mieluiten tuoretta ruokaa?

Lähtiessämme erämaahan otti mies - tuo perheen säästeliäs ja harkitseva voima - mukaan liiaksi itäneen, kaappiin unohtuneen perunapussin. Oli kesäkuun puoliväli, lehti ei vielä edes ollut puissa siinä ensimmäisessä leirissä Utsjokea pohjoisempana yli parin sadan metrin korkeudessa. Hän ”istutti” perunan suohon. Kaivoi sen sinne käsin tai tökki reikiä ja painoi perunan sinne. Osa perunoista kosteampaan kohtaan, osa kuivempiin. Merkitsi istutuskohdat maasta löytynein tikuin.

Osallistuin projektiin hihittelemällä. Otin kuvia istutuksesta. Pohdin, tykkäävätkö myyrät perunasta, entä joessa asuva saukko, mitenhän porot suhtautuvat. Onhan se hienoa, että ihmisellä on uskoa mahdottomaan, ja positiivinen mielenlaatu, jota ei edes nainen lannista. 

Heinäkuussa ehdottelin viikottain, että kävisimme multaamassa perunan.

Mutta se parhaiten hykertelee joka viimeksi hykertelee. Syyskuun keskimmäisenä sunnutaina ruskaretkeni päätteeksi mies kaivoi uusia perunoita suosta. Mikä idea, mikä herkku, miten täydellistä.

perunoita suosta

*Huom! Kansallispuistoa koskevat lait ja säädökset kieltävät kaiken viljelyn kansallispuiston alueella.*