Lyhyet jutut, vinkit, linkit

Riddu Riđđu

Norjassa, Tromssan läänin Kaivuonossa jo 22:ta kertaa järjestettävä alkuperäiskansojen festivaali Riddu Riđđu vakiinnuttaa uutta ajankohtaansa heinäkuun puoliväliin. Se tarjoaa taas kattauksen kaikille, ihan vauvasta vaariin, ollen todellinen koko perheen tapahtuma. Tarjolla on lastenfestivaalia mm. hip hop -kurssin, saamen kielen opiskelun ja taekwondon parissa. Nuorille järjestetään mahdollisuus tavata muita nuoria ympäri maailman, heille on myös kohtauspaikkoja, työpajoja, seminaareja, konsertteja tietenkään unohtamatta.

Festivaalin päälavalla nähdään kolmena iltana musiikkia niin läheltä Saamenmaalta, kuin myös kauempaa aina mm. Uudesta Seelannista, Japanista, sekä Kanadasta saakka. Miltä kuulostaisi Riddu-lavalla esimerkiksi legendaarinen Buffy Sainte-Marie?
Vaikka festivaaliohjelman pääpaino onkin musiikilla, niin Riddu Riđđussa voi tutustua myös alkuperäiskansojen elokuva- ja teatteritarjontaan.

Tänä vuonna festivaalijärjestäjät haluavat kiinnittää huomiota mm. vuoden kansaksi valittuihin ainuihin, sekä saamelaiskielten koko kirjoon – tiesitkö, että Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilla puhutaan yhdeksää eri saamelaiskieltä?

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvajuhlat

Kesän menokalenteriin kannattaa laittaa täppi elokuussa 23. – 25. päivän kohdalle ja suunnata silloin Savonlinnaan katsomaan hyviä luontoelokuvia ja nauttimaan kaupungin kauniista kesätunnelmista.

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvajuhlat tarjoaa monipuolisia elokuvia luonnosta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. Esityspaikkoina toimivat Olavinlinnan sekä paikalliset elokuvateatterit. Ohjelmistoa ei vielä julkistettu, tiedon löytää kesän aikana tapahtuman nettisivuilta ja facebookista.
http://www.sinff.fi/

Viime kesänä vaikutuksen tekivät monet pienet kotimaiset dokumentit, ystävällinen ja avulias järjestelyporukka, koko juhlan tunnelma oli erinomainen. Uskallan todellakin suositella pistäytymistä Savonlinnan luonnon antimista nauttimaan.

Marita Vokkolainen

Skábmagovat-elokuvafestivaalilla juhlavuosi

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään 15. kerran Inarissa 31.1.– 4.2.2013. Skábmagovat eli Kaamoksen kuvia festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999, jolloin vieraana oli Australian aboriginaalit. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin Skabmagovat-festivaalin juhlavuoden teemakansa on Australian aboriginaalit ja heidän laaja elokuvatuotantonsa. Heidän elokuvateollisuutensa on pitkälle kehittynyttä ja se toimii positiivisena esikuvana.

Festivaalille tulee elokuvia neljältä mantereelta: Venäjältä, Kanadasta, Meksikosta, Hawaijilta ja ennen kaikkea saamenmaasta. Saamelaiset elokuvat tulevat jälleen kerran laajalla rintamalla ja odotettavissa on useita ensi-iltaelokuvia.

Tuttuun tapaan elokuvia nähdään saamelaismuseo Siidassa ja sen ulkomuseoalueelle rakennettavassa Revontuliteatterissa, kuin myös Saamelaiskulttuurikeskus Sajosissa. Elokuvafestivaalin ohjelma julkaistaan joulukuussa 2012.

http://www.skabmagovat.fi/