Talvi maalaa maisemaa

Vuosikausia olen jo seurannut lumen tuloa tänne Pohjois-Karjalan vaaramaisemiin! Olen asunut nyt 10 vuotta Ilomantsissa ja eivät ole vuodet veljiä eikä sisaria keskenään! Nyt tänä vuonna lumi tuli jokseenkin odotettuun aikaan ja toivottavasti eivät lämpenevät päivät vie niitä mennessään! Jos näitä vuosia muistelen niin vuonna 2005 tuli 27.11.2005 lunta, joka ei pysynyt, pysyvä lumi tuli vasta 5.12.2005.

2006 vuonna tuli 22.10. lunta, joka suli pois. Sitten tuli uudelleen 8.11. ja taas lumi suli vesisateeseen 26. marraskuuta, joten 10.12. ei lumesta tietoakaan. Joulu vietettiin ilman lunta. Siirryttiin vuoteen 2007 ja lumi tuli pysyvästi vasta 15.1.2007. Melkein kaksi viikkoa olimme kuin kesällä, nurmikot viheriöi! Näitä vaihtelevia talvia on sitten riittänyt! Nyt täällä on kaunista, lumi on muuttanut maisemaa! Olen ottanut maisemakuvia itselleni dokumentiksi, mukava on seurata jälkeenpäin valokuvien myötä tätä luonnon kiertokulkua! Hyvää Joulunaikaa kaikille lukijoille!
 

Tuula Nevalainen

 

 
 

Eräkirjan julkkarit keskellä kaupunkia

Oletko kiinnostunut hyvästä ruoasta ja retkeilystä? Tule mukaan juhlistamaan Piritta Kantojärven uutta kirjaa "Viiden tähden vaellus – parhaat vinkit ja ruoat eräretkelle"!

Tarjolla juhlajuomaa ja maistiaisia kirjan resepteistä – erähenkisiä suupaloja keskellä kaupunkia!

Aika: perjantaina 6.6.2014 klo 16–18
Paikka: Tokoinranta Hakaniemessä Ympyrätalon ja cafe Pirittan välissä

Ei säävarausta, ei nuotiota. Huonolla säällä kirjat, kuplivat ja sitkeimmät juhlavieraat ahtautuvat (pieneen) telttaan.

Tervetuloa!

Tietoa Piritta Kantojärven Viiden tähden vaellus -kirjasta

http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513176839

Elokuussa luontoelokuvia Savonlinnassa

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvafestivaalit järjestetään 22.-24.8.2014. Elokuvien lisäksi  luontoelokuvafestivaaleilla järjestetään festivaaliklubi, asiantuntijaseminaari sekä festivaaliristeily! Ohjelmisto julkaistaan heinäkuussa.

http://www.sinff.fi/

Mari Boine Ijahis Idjaan elokuussa

Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idja järjestetään yhdettätoista kertaa 15–17.8.2014 Inarissa. Tämän vuotinen teema on “Jávrebiekkat” eli järven tuulet. Tapahtumassa nostetaan esiin pienet saamelaisvähemmistöt eli koltta- ja inarinsaamelaiset sekä heidän musiikki- ja tanssiperinteensä, kuten kolttakatrilli, livđe ja leu´dd. Ijahis Idjan tämänvuotinen pääesiintyjä on ihastuttava, nykyajan shamaani Mari Boine!

http://www.ijahisidja.fi/

http://www.mariboine.no/

Hapot kaukopartiohiihdosta

Kaukopartiohiihto järjestetään vuosittain Utissa, Kouvolassa. Hiihdolla vaalitaan kaukopartioperinteitä hiihtämällä 75, 150, 225 tai 300 kilometrin matka eräsuksilla. Tämä kuulosti niin pöhköltä, että oli pakko mennä muutama vuosi sitten mukaan kokeilemaan kuinka ikävää hiihtämisestä voikaan tulla. Takana oli traumat hiihtämällä murtuneesta lonkasta, ja alla viimeisen seitsemän vuoden hiihtämättömyys. Lämmittelyksi sipaistiin viikon hiihtoreissu Kaldoaivilla ja siitä parin kuukauden tauon jälkeen kaukopartiohiihtoon 75 kilometrin pikamatkalle (kyllä, se on pikamatka). Kyseisenlainen valmistautuminen ei ole suositeltavaa yhtään kenellekään!

Tapahtuman henki on hyvä. Kiire ei ole, aikaa ei varsinaisesti oteta, kunhan vaan alittaa annetut rajat. 75 kilometrin osalta maksimiaika suoritteelle on 24 tuntia ja 300 kilometriin on käytettävissä 48 tuntia. Reissulla oli mukana neljä innokasta hiihtäjää, joista kolme suunnittelivat hiihtävänsä 150 kilometriä. Reitit olivat 75 kilometrin mittaisia lenkkejä, jotka vaihtelevasti menivät umpimetsässä, hoidettuja latuja tai teitä pitkin. Tiellä hiihtäminen on siitä mukavaa, että sukset luistavat tasaisesti aivan joka suuntaan ja hiihto muistuttaa enemmän pystyjäkittämistä kuin sulavaa etenemistä.

Ensimmäiset 35 km menivät suksilla suhteellisen mukavasti höpöttäen ja hiihdellen. Tykkylumen peittämät puut olivat erittäin kauniita, ja suorastaan vaativat sohaisua sauvalla. Jossain 35-40 kilometrin kohdalla tapahtui nuupahdus, jota pelkkä pähkinöiden mussuttaminen ei korjannut. Jälkikäteen on taas helppo analysoida virheitä; liian vähäinen juominen ja liian vähäinen napostelu (puuttuneesta hiihtoharjoittelusta puhumattakaan!). Onneksi hiihtokaverilla oli mukana oiva energiapommi, josta liikeni myös tällaiselle amatöörille, joka ei osannut itse varustautua. Paras buusteri on Fazerin valmis marjapiirakka! Siis sellainen kahden paketeissa myytävä herkku, jossa on kansi päällä ja sokerista marjatahnaa sisällä. Yksi piirakka naamaan ja taas suksi liikkuu. Ihan koko matkaa yhdellä piiraalla ei kuitenkaan jaksa, ja niinpä toisella ruokapaikalla oli tarkoitus tankata ruokaa ihan kunnolla. Yllätys oli melkoinen, kun kroppa ei halunnutkaan ottaa ruokaa vastaan! Pieni leivän närkintä ja lusikan pyörittely lautasella ei anna kovin suuresti energiaa. Vettä sentään meni runsaasti. Tauon jälkeen sukseen tuli kuitenkin vähän lisää vauhtia, mistä lie johtunut. Loppumatkan liukastelu tiepohjalla ei ollut silti kovin mielekästä hommaa, enkä ole koskaan ikinä ollut yhtä onnellinen ABC:n näkemisestä! Siitä ei ollut enää kuin alamäki ja homma oli paketissa.

Naisten puolella suihkussa oli pimeää ja satunnaisesti myös miehiä. Onneksi kaveriporukasta yksi suostui ovimieheksi, jotta sai peseytyä rauhassa. Oma tavoite oli tosiaan saavutettu, mutta entäs pojat? Kolmesta kaksi jatkoi toiselle lenkille, yksi jätti leikin kesken. Toisen lenkin tunnelmat kiteytyivät kuulemma munkkikahvien ohella tasatyöntöihin, joilla edetään sitten kun jalat ovat niin muussina ettei niiden voimalla enää suksi liiku. Se jäi epäselväksi tulivatko pojat tasatyönnöin viimeiset 15 vai 50 kilometriä.

 


Marika Varpenius
http://ainaylamaki.blogspot.fi/