Kohtaaminen

Aurinko paahtaa, hangen pinta vetistyy. Aukaisen suksisiteet, astun varovasti hangella, onneksi näin ylhäällä kantaa, istahdan ahkiolleni. Ähkäisen, voi tätä kaukana sinertävien tunturien kumpuilua, lumen ja jään kauneutta.

Termosta avatessani olen kuulevinani moottorin ääntä. Tähyilen taivaalle, sinisellä kannella näkyy vain vähän valkoista hattaraa ja korpin verkkaisa letkutus. Katselen mustan linnun perään vielä senkin jälkeen kun se on mennyt. Tällä reissulla on ollut aikaa kaikkeen tärkeään.

Kolme kelkkaa nousee kurusta ja ovat äkkiä lähellä. Hätkähdän ja vilkaisen nopeasti minne katoaisin. Naurahdan, aina tämä sama reaktio. Nostan kättä vastatervehdykseen, kolmas kelkka pysähtyy. Kuski kuoriutuu kypärästä ja korvasuojista.

- Se vaatii kiinnostusta tuo hiihtäminen 
- Se on helppoa, kun se on niin mukavaa, vastaan. 
- No se, kuuluu hymyn takaa.

- Mistä oot tullut? 
- Sevettijärveltä.
- No se, kuuluu naurun takaa. Täytyy olla kiinnostusta. Na.

Naureskelemme. Kyselen, että mistä ovat tulleet ja oliko lunta, en haluaisi vetää ahkiota pälvillä tai vedessä. Varmuudeksi otan vielä kartan esiin ja kertaamme lumista reittiä, Gaimmoaivin viereisestä solasta, siitä hyvä. Kunhan kiertelee vesikuopat. Toki.

Pyynnöstä kaivan vielä Kaldoaivin kartan esiin ja näytän reittini. Huvitan ihan mielläni kanssakulkijoita. Katselemme karttaa ja kertaamme hyviä leirejä ja saan kuulla mistä kannattaa kalastaa ja mitä. Yhteiset mielipaikat ja tutut maastot oudosti lähentävät.

- Tule tulille. Kaksi muuta kelkkaa ovat hetken päässä ja savu nousee sinelle. Nielaisen ensireaktioni ja vastaan toki. Otan termoksen, keksipussin, persalusen ja vetäsen lahkeet kumppareiden päälle. Kaverukset makaavat taljoilla ja paistavat nuotiossa kylkiviipaleita, kuu sulaa lihan päälle. Näyttää kauniilta ja tuli tuoksuu hyvältä. Rouskuttelen suklaakeksejäni ja kuuntelen juttuja. Leppoisaa.

- Ota lihhaa. No tulihan se sieltä taas, nyt se on sanottava. 
- Ei kiitos, en syö lihaa. Kaikki pysähtyy pariksi sekunniksi, katsovat hitaasti, ymmärtävät, mutta tuskin täysjärkisenä pitävät. No se.

Kahvi kuohahtaa tulella, lepää hetken, maistuu parhaalta. Juttelemme poroista, kammeista, piirtelemme reittejä lumeen. Hetken menee ennen kuin se, jolla on maisema ja paikat sisällään, siirtää ne kaksiuloitteiseksi tiedoksi ilmansuunta-akseleille.

- Milloin ajattelit olla perillä? 
- Mieluummin ennen kuin lumi sulaa. Hyväksyvä naurunremakka.

Tuli sammuu, tavarat kerääntyvät kätevästi, kädet nousevat hyvästiksi, kelkat lähtevät. Jään hymy huulillani. Na.

Maria Haakana

Retken kuvia on nähtävissä täällä

Lampareen jää petti aiemmin suksen alla, onneksi huopakumppari ei hörpännyt.

Skabmagovat 19.- 24.1.2011 Inarissa

Skábmagovat  Kaamoksen kuvia alkuperäiskansojen elokuvafestivaali järjestetään 19.- 24.1.2011 Inarissa. Tällä kertaa saamelaisen elokuvan rinnalla nähdään elokuvia Nepalista. Elokuvia esitettään sekä Siidassa että Revontuliteatterissa. Lumesta ja jäästä rakennettu, kynttilöin ja taivaan valoin valaistu Revontuliteatteri sijaitsee Siidan ulkomuseoalueella. Ohjelma julkaistaan joulukuussa sivuilla www.skabmagovat.fi

Legenda eläessään - portti Lappiin

Missä hotellissa voit nukahtaa turvallisesti UKKn kuvan alla?

Legendaarinen vuonna 1936 avattu, 1941 räjäytetty ja uudelleen 1947 avattu funkkishelmi Pohjanhovi suo tämän kokemuksen. Paikassa on yhä tunnelmaa ja arvokkuutta; ovathan sen vieraina olleet Kekkosen lisäksi Mannerheim, Tito ja Brežnev monien kuninkaallisten lisäksi, sekä samalla aitoa lappilaista henkeä niin, että siellä on myös vaeltajan hyvä levätä ja siirtyä maailmasta toiseen. Pohjanhovissa ovat viihtyneet myös taiteilijat ja elokuva Rovaniemen markkinoilla on kuvattu siellä 1950 -luvulla.

Hotellin ravintolan pääsalissa työskentelevät aivan ainutlaatuiset tarjoilijat luovat ruokailuhetkeen oman tunnelmansa ja näkymä joelle on upea. Ravintolan omat herkut ja reseptit jäävät mieleen, poronkäristyksen tarjoilu on oma ohjelmanumeronsa. Hotellin erittäin ystävällisen vastaanottohenkilökunnan silmäkään ei värähdä, kun mustakyntinen, savunhajuinen ja rinkkaselkäinen vaeltaja saapuu yöpymään.

Pohjanhovi sijaitsee kauniilla paikalla Kemijoen rannalla aivan Rovaniemen keskustassa. Hotellin pohjakerroksessa on sauna, ja uima-alas takkatulen äärellä. Siellä on hyvä avata rinkan jäykistämiä hartioita. Tarjolla on kuulemma myös kaupungin vetovoimaisin tanssilattia ja karaokebaari.

http://www.rantasipi.fi/hotellit/pohjanhovi/fi_FI/etusivu/

Finn-Savotan kantolaitteet myötätuulessa

Maavoimien Materiaalilaitos on tehnyt karstulalaisen Finn-Savotta Oy:n kanssa sopimuksen kantolaitejärjestelmän hankinnasta. Sopimuksen arvo on noin 14,5 miljoonaa euroa ja se on kolmivuotinen. Tilaus on Finn-Savotan historian suurin ja jatkotilaus samanlaisesta kantolaitteesta, jonka yritys toimitti puolustusvoimille vuosina 2007-2010.

Outan toimituskunta iloitsee Finn-Savotan menestyksestä ja toivoo, että tilaus varmistaisi suomalaisen retkeilyvälinevalmistajan toiminnan ja takaisi kantojärjestelmän tuotekehityksen myös jatkossa.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali 19.–21.8.2010

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvafestivaalit satsaa monimuotoisuuteen ja seudullisuuteen.

Luonnon monimuotoisuus ja seudullisuus, siinä ensimmäisten Savonlinnan luontoelokuvien kulmakivet. Tänä vuonna vietetään luonnon monimuotoisuuden teemavuotta. Luontoelokuvafestivaalit juhlistaa aihetta ohjelmistollaan, paikallisesti ja globaalisti.

Paikallisesti juhlistaminen tarkoittaa erityisen huomion kiinnittämistä saimaannorppaan. Ohjelmistoon kuuluu Juha Taskisen uuden norppa-aiheisen elokuvan Jäätä rakastavat – Ice-loving Seals -elokuvan ensi-ilta.

Festivaalin varsinaisessa ohjelmistossa on 15 elokuvaa, ja ne esitetään taidekeskus Retretin kalliosalissa. Ohjelmisto on valmis, ja julkistetaan keväämmällä. Siihen kuuluu elokuvia maalla, merellä ja ilmassa elävistä eläinkunnan edustajista, läheltä ja kaukaa. Festivaalin vanhin elokuva on valmistunut 1920- ja 30-lukujen taitteessa, uusin vuonna 2009.

Festivaalin oheisohjelmistoon kuuluu mm. luontoaiheisia valokuvanäyttelyjä, videoita yms. Niitä esitetään pitkin kesää eri paikoissa Punkaharjulla, Savonlinnassa ja Kerimäellä. Ne, jotka haluavat esityksensä nähtäville, ovat edelleen tervetulleita ilmoittamaan meille itsestään.

http://www.sinff.fi/fi/index.html