Videot

Vaellusvideo Vätsärin erämaasta

Video kertoo 76-vuotiaan Teuvon ja Jounin (kuvaaja/ tuottaja) heinäkuisesta erävaelluksesta Vätsärin erämaassa vuonna 2009. Viikon kestävällä vaelluksella kierretään Sevettijärveltä Vätsärin ylängön kautta Routasenkurun läpi Uutuanjoelle, josta matka jatkuu Tuulijärven kautta takaisin Sevettijärvelle. Parin asteen lämpötilassa tihkusateessa alkanut vaellus muuttuu lopulta hellesäässä kulkemiseksi. Vaelluksen maisemallinen kohokohta on Routasenkurun vesiputous. Vätsärin maasto on vaikeakulkuista kivikkoa tuhansien lampien ja järvien labyrintissä. Erämaan maisemat ja hiljaisuus rauhoittavat niin kulkijan kuin katsojan mielen.

Tekijän ja tekemisen taustaa

Tämä ”vaellusvideoistani” ensimmäinen kertoo Vätsärin erämaasta, myös muihin tekeillä oleviin on jo kertynyt materiaalia. Tämän päivän kehittynyttä videokalustoa on kohtuullisen kevyt kantaa mukana vaelluksella tinkimättä matkan muista tavoitteista. Vätsärin vaelluksella kuljettamani kalusto painoi noin kolme kiloa.

Olen valokuvannut luontoa ja erämaata ensimmäisestä varsinaisesta erävaelluksestani lähtien, jonka tein perheeni kanssa vuonna 1973 Meekon- ja Urtasjärvelle, Käsivarren erämaahan. Valokuvia tähänastisista vaelluksistani on vapaasti katsottavissa osoitteessa http://jouni.offpiste.fi/galleria .

Olen työskennellyt Kuopion mediakeskuksella (aiemmin Kuopion videopaja) elokuvataideohjaana 1987-1998. Suunnittelin ja rakensin vuosina 2006-2007 videopajan / mediakeskuksen Boitekongiin Rustenburgin kaupungin townshipiin (apartheidin aikana vakiintunut mustien asuinalue, vrt. Soweto) Etelä-Afrikkaan. Elokuvia olen tehnyt elokuvia 1970-luvulta alkaen, alun kaitafilmikausi vaihtui 1980-luvulla 16-mm elokuvaksi.

Jouni Ohtamaa