Kuvataide, kädentaide, musiikki, elokuvat, valokuvat - osa sielusi outaa

Lapista, taiteesta, sattumista

Joskus Lapin reissulla osuu bussin tai junan lähtöä odotellessa puolisattumoisin kiintoisaan näyttelyyn. Jos taukopaikkana on Rovaniemi, tällainen onnenkanta­moinen voi löytyä Lapin maakunta­kirjaston näyttelytiloista. Mansikka­paikka!

Muutama vuosi sitten mieleen jäi Lea Viidan näyttely; jo kannuksensa hankkinut taiteilija, jolla on omakin galleria Kemijärven Luusuassa. Kannattaa käydä.

Sydänkesällä 2009 saattoi taas maakuntakirjastossa pistäytyjä hyvällä onnella päästä tutustumaan vielä tuntemattomaan, mutta lupaavaan nuoreen taiteilijaan. Vaikutelmiaan Yliperän maisemissa eletyistä talvikuukausista oli kuviksi maalannut Hanna Kanto, Torniosta kotoisin oleva taiteilija ja kuvataiteen opettaja. Vaikutelmiaan, näkemäänsä, kokemaansa, elämäänsä – siltä katsojasta helposti tuntui ilmaisuvoimaisten taulujen äärellä, ajatusten singahtaessa Lappia, luontoa ja elämää kiertävälle radalle.

Kuvat puhuvat puolestaan; maistiaisiksi muutama kameraan tallentunut taulu. Lopusta löytyy linkki taiteilijan blogiin.

”Kuuraa” Hanna Kanto 2009


”Pöllöni” Hanna Kanto 2009


Kertooko poron muheva ilme Outa-heimolle tutun tosiasian: kairassa on hyvä?

”Syvän veden voima” Hanna Kanto 2009


Katselijan mieleen hiipi epäilys, vaistoaako nuori taiteilija gravitaation luonteesta yllättäen enemmän kuin kvantti- ja teoreettisen fysiikan tutkijat?

Seuraava taulu puolestaan - Yliperän talviset tunturit, lämmintä jopa kuumaa energiaa emittoiva hiihtäjä, tuulen muovaamat hangen herkät muodot - johti pohtimaan paria luonnon muuta perusvuorovaikutusvoimaa: heikkoa ja vahvaa vuorovaikutusta, heikon vuorovaikutuksen muuntumista vahvaksi?

”Punainen hiihtopusero” Hanna Kanto 2009


Lisää löydät Hannan blogista: http://hkanto.blogspot.com/

Kairalainen