Lehdet 2010

Lehti 3/2010

Outan toisen kokonaisen vuosikerran ensimmäinen numero on monellakin tapaa merkittävä.

Lehteä perustettaessa oli vaikea uskoa, että harrastuspohjaisen julkaisun suosio voi hyvin lyhyesssä ajassa kasvaa näin suureksi. Outan sivuilla on vierailtu vuoden aikana yli 30 000 kertaa. Emme tällä tietenkään yllä valtakunnallisten nettilehtien tasoon, mutta olemme kuitenkin ylpeitä ja tyytyväisiä siitä miten hyvin nettilehden idea on otettu vastaan.

Kiitos menestyksestä kuuluu teille kaikille. Outaa ei ole tehty päätoimisesti ammattitoimittajien työnä, vaan lehden sisällöstä vastaavat lehden lukijat itse.

Seuraava vuosi varmasti näyttää, mihin suuntaan tämän tyyppisellä julkaisulla on mahdollista kehittyä ja sen, kantaako idea muutamaa numeroa pidemmälle. Toimituskunta on tässä suhteessa toiveikas ja avoin uusille ideoille. Jos tunnet, että sinulla on annettavaa vapaalle retkeilylehdelle, älä epäröi ottaa yhteyttä.

Outan lähitulevaisuuteen kuuluu myös ulkoasun ja toteutustekiikan kehittäminen. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, seuraavan Outan numeron mukana lanseerataan uusi ja luettavampi ulkoasu.

Syys on monella tapaa paitsi luopumisen aikaa, mutta myös uuden odotusta. Outan toimituskunta toivottaa lämpimästi tervetulleeksi toimituskunnan uuden jäsenen. Tervetuloa, Matti!

- Outa.fi, toimituskunta

-----

Muista, että Outa on lukijoidensa kirjoittama, eikä tule toimeen ilman sinua. Tarvitsemme panostasi.

 

Eväitä

Kirjoja

Kolumni

Kotipihan nurkilta

Kuvia

Luonto-Outa

Lyhyet

Mielenpäällä

Outan blogeja

Reissuja

Runoja

Sielun outa

Varusteita

Videot

Lehti 2/2010

Kevätriemuun on syytä! Nyt on aika ottaa rinkka, reppu ja kartat esille ja alkaa suunnitella kesävaellusta. Mutta sitä ennen pahimpaan lähtökuumeeseen Outa pursuaa paljon hyvää luettavaa ja katseltavaa.

Suosittelemme lämpimästi upeaa nojatuolimatkaa Käsivarren erämaahan Yliperälle. Aiemmin julkaisematon Jouni Ohtamaan video on hyvin nautittavaa katseltavaa Yliperästä haaveileville ja siellä käyneille. Videotarjonnassa on muitakin vaelluskohteita ja teltanpystytysvinkkejä. Telttauutuudesta löytyy arvio varusteosiossa. Kuvissa näyttäytyvät kevätauringosta nauttivat.

Ihminen nimen takana sarja avautuu monelle vaeltajalle tutun Heikki Viherron henkilökuvalla ja Jorma Luhdan haastattelulla.

Kevätnumerossa on esillä Suomen kevät Peräpohjolasta etelärannikolle - hiihdellään hangilla ja patikoidaan jalan niin lapsen kuin kameran kanssa, sekä kurkistetaan jo kesään. Kotipihan nurkilla haistellaan kevättä ja upea aarniometsä löytyy yllättävän läheltä. Inuiittien talveen ja kevääseen pääsee kotoa. Atanarjuat on elokuva, joka on nähtävä, se ei unohdu.

Monelle valokuvaus on osa luontokokemusta, haluamme säilyttää kokemamme kauneuden ja tallettaa sen muistoksi mukaamme. Kamera vaelluksella -sarjan ensimmäinen osa tarjoaa kokemuksia ja pohdintaa vaelluksen kuvauskalustosta. Sarja jatkuu lehden seuraavassa numerossa. Jos sinulla on aiheeseen annettavaa, olemme iloisia panoksestasi.

Vanhojen ja uusien kirja-aarteiden helmet on poimittu kesäluettavaksi. Metsänraja tutkimuskohteena avaa silmiä tarkkailemaan luontoa vaelluksilla. Lukijalla on myös mahdollisuus tutustua tyypilliseen ja epätyypilliseen Näätämöjoen retkeilykalastajan profiiliin.

Kannattaa myös lukea, mitä väärä bakteeri juomavedessä saattaa aiheuttaa. Eväissä herkutellaan kuivalihalla ja otetaan ensituntuma elintarvikekuivuriin. Niksi-Outassa kaljakärryt pääsevät hyötykäyttöön.

Jokien ylitykset ovat usein kokeneellekin vaeltajalle tuumailun paikka. Toimituskunta on suunnitellut  joenylitystietokannan perustamista Outa-lehden yhteyteen. Ajatuksena olisi kerätä arkisto, johon kirjattaisiin arvio ylityksen vaativuudesta, ajankohta, virtaus, ja vaikka tietoa joen pohjasta, sekä valokuvia ja muuta kiinnostavaa tietoa joka helpottaisi vaellusreittien suunnittelemista.

Toimituskunta iloitsee neljännestä lehdestään, kokonaisesta lehden vuosikerrasta. Viime vuoden heinäkuun lämpimillä luotiin muutamalla sähköisellä viestillä lehden idea ja toimituskunta luonnosta innostuneista ihmisistä, joista useat eivät ole tavanneet vieläkään toisiaan. Lehden toimituskuntaa kuvaa hyvin Tuiren ja Timon täysin sattumanvarainen lyhyt ensitapaaminen white outissa Paistuntureilla. Tästä lehdestä voit lukea miten se meni.

Outa on lehti, joka on lukijoidensa kirjoittama. Tule sinäkin mukaan tekemään Outaa.

Eväitä

Ihminen nimen takana

Kalastus ja retkeily

Kirjoja

Kotipihan nurkilta

Kuvia

Luonto-Outa

Lyhyet

Mielenpäällä

Niksi-Outa

Perhe ja retkeily

Reissuja

Runoja

Sielun outa

Varusteita

Videot

Tavataan seuraavan kerran kesässä.

Karo, Maria, Marita, Minna, Päivi, Timo ja Tuire

Outa nro 1/2010

Lohdutatko sinäkin itseäsi näissä pakkasissa suunnittelemalla ensi kesän retkiä? Tutkit karttoja ja mietit reittejä. Selailet nettiä ja pakenet pimeyttä.

Talvikin on loistavaa retkeilyaikaa, pakkasesta, talvimyrskyistä ja pimeydestä huolimatta. Se vaatii vähän tietoa, eri varusteita ja tarpeen tullen nöyryyttä. Nöyryyttä kääntyä, vaihtaa suunnitelmia, palata, siis voimaa käyttää järkeään. Erittäin kokenut retkeilijä kirjoitti viestissään hiihtovaelluspäivästä, jolloin kaikki muu suksenkärkiä kauempana oli valkoisen harmaata: ”Päädyimme ankaran henkisen painin jälkeen kääntymään takaisin”. Arvostamme häntä näiden sanojen jälkeen vielä enemmän kuin aiemmin.

Lehtemme on täynnä talviriemuja suksin, luistimin, kelkoin ja lumikengin. Varusteita testaillaan, katsellaan lintujen jälkiä, kuunnellaan susia, yövytään luonnossa ja nautitaan talvesta. Eväiden herkkuja suosittelemme, retkelläkin saa nautia hyvästä ruoasta. Kesästäkin on muutama makupala, luonnontutkijan maailmaan kannattaa piipahtaa.

Kaikki Lappiin ja retkeilyyn liittyvä kiinnostaa meitä, myös kuvataide. Hanna Kannon tauluista pääsee oikotietä erämaahan. Kuten myös kirjojen sivuilta, kirjavinkeissä on helmiä tarjolla.

Kevytretkeilystä on luettavaksi perusteellinen hyvin harkittu paketti, joka varmasti kirvoittaa ajatuksen jos toisenkin ja murtaa mahdollisia kevytretkeilyyn liittyviä ennakkoluuloja. Lisäksi tarjoamme varustearviointeja repunkeventäjälle suunnatuista tuoteuutuuksista.

Viime lehdessä saimme esitellä Luhdan upean kirjan Tähtiyöt. WWF valitsi ansaitusti teoksen vuoden luontokirjaksi. Nyt Outan lukijoilla on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä Jorma Luhta on luvannut vastata lehtemme lukijoiden esittämiin kysymyksiin kevään numerossamme. Tämä avaa haastattelusarjan Ihminen nimen takana.

 

Eväitä

Kuvia

Kirjoja

Kotipihan nurkilta

Lyhyet

Mielenpäällä

Reissuja

Sielun outa

Varusteita

Videot

Tavataan seuraavan kerran keväässä.

Karo, Maria, Marita, Minna, Päivi, Timo ja Tuire