Kolumni

Mietteitä Näkkälästä

Ohjelmapalveluyrityksen kevätsesonki alkaa olla ohi, kelit alkaa löysäämään ja vettä alkaa olemaan jo niin paljon järvillä ja jänkillä, että kulkeminen on jo hankalaa. Jos ei muuten niin sisäinen kello kertoo ettei kelkalla kannate enää lähteä kovin pitkille reissuille, vaikka kylmiä ilmoja piteleekin ja lunta satelee harva se päivä.

Tuossapa miettiessäni tämän kevään asiakkaita ja reissuja ajattelin vähän kertoa minkälaista porukkaa täällä on tänä keväänä liikkunut.

Ensimmäisenä mieleen tulee ne kaksi miestä jotka olivat Pöyrisjärven kelkkatien alkupäässä kyselleet paikalliselta ohikulkijalta,  että "miltä se näyttää keli, oliskohan tuulta nousemassa tänä iltana". Olivat menossa purjeilla tunturiin. Heidät kävin sitten iltasella viemässä moottorikelkalla Pöyrisjärven kämpälle, ei tullut tuulta sinä iltana, eikä tainnut tulla seuraavana iltanakaan, lieneekö tullut koko viikkona? En kyllä nähnyt heitä sen koommin, jonnekkin lienee tuuli heitä kuljettanut.

Sitten oli pari hiihtäjää kajakkiensa kanssa, jotka jäivät myös mieleen. Vein heidät tuiskussa ja tuulessa jonnekkin Pöyrisjärven takamaastoon lähelle Norjan rajaa ja kävin viikon päästä hakemassa samasta paikkaa pois. Kovin olivat erivärisiä takasin tullessa, olihan viikon ajan paistanut aurinko täydeltä taivaalta ja lieneekö noellakin ollut tekemistä. Pojjat olivat asuneet laavussa jossain tuntemattoman kalajärven rannalla ja hiihdelleet sieltä päiväretkiä muille järville, ja kalassa oli pysytty. Kajakit olivat luultavasti jättäneet tulevia reissuja varten jonnekin maastoon, tai sitten vain hylänneet ne jonnekkin, enempää kyselemättä ajattelin, että asiahan ei minulle mitenkään kuulu.

Tänään 17.5. on suuri juhlapyhä, helatorstai, naapurissa Norjassa söttende maj.  Vanhat ihmiset sanovat, että niin suuri pyhä että poron sarvetkaan eivät helatorstaina kasva.

Velipoika tuli käymään kylillä Pöyrisjärvestä, moottorikelkalla. Olivat olleet Jauristuntureilla purkamassa lippusiimoja raja-aidasta. Kertoi mukavia kuulumisia poroelosta, vasoja oli näkynyt jo paljon tuntureilla ja vuomilla. Sanoi myös kotkia olevan erityisen paljon liikkeellä, useamman vastasyntyneen poronvasan yläpuolella oli leijaillut kotka odottaen, että vasa nukahtaisi ja vaamella keskittyminen herpaantuisi vähäksi aikaa.

Kuka tietää kuinka paljon ne tappavatkaan poronvasoja ensimmäisten päivien aikana, ei kukaan.

Eli lunta ja jäätä on vielä paljon Näkkälässä ja Pöyrisjärvessä. Rannat alkavat täällä kylillä jo menemään poreille, mutta tunturissa täydet kelit vielä. Lunta on reippaasti enemmän näkyvissä kuin kesämaata, meidänkin ikkunasta ku Jerstivaaralle kattelee.

Kesää odotellessa

Näkkälän Samuli

http://www.nakkala.com/

www.facebook.com/erapalvelut

Kuva Jouni Näkkälä

 

Lisää artikkeleita...

  1. Tuntematon erämaa